Családállítás az én szemléletem szerint

(Vigyázat! Sokak által rebellisnek értékelhető tartalom.)

A klasszikus családállítás módszere legalább olyan gyorsan alakul át napjainkban, mint a körülöttünk lévő világ. Történik ez egyszerűen ugyanazért, amiért a sebész sem elavult 40 éves módszerrel műt.

Hiszek abban, hogy a családállítás nevű terápiás módszer mögött lévő 40 év tökéletes alap az eredményes munkához, s bár mély tisztelettel fordulok munkássága felé, közel sem elég már az a pár megfogalmazott mondat, amit Bert Hellinger akkor elmondott. 

Tény, hogy a családtörténetünk nem mindegy. Tény, hogy örököltük a felmenőink válaszadási módszereit, megküzdési technikáit, kihívásra adott válaszait, és ezekhez a megoldásokhoz nyúlunk, amikor nincs megfelelő biztonságérzetünk. Ezek a problémamegoldási módszerek gyermekkorban programozódnak be, mert gyerekkorban bármit bevállalunk a családhoz való tartozás érzéséért, mint ahogyan felnőtt korban tudunk szinte koldulni a szeretetért.

Meggyőződésem szerint ezen a ponton nem azt szeretném megmutatni, kitől ki milyen batyut, rossz szokást, szerencsés karmát, stb. vett át. Nem tekintek úgy a családi örökségeinkre, sem mint áldás, sem mint átok. Azt szeretném kihangosítani a lelkedből, hogy merre menj tovább, ha elakadtál. 

Azt mondom: történt, ami történt, az a múltban volt, és épp ez kellett ahhoz, hogy most az legyen, ami van, vagy ami a jövőben lehet. A te feladatod az, hogy a saját életedre koncentrálj, és minden úgy csinálj, ahogy szeretnél, mert akkor lesz csak értelme mindennek visszamenőleg is: egyedül így nem volt hiába a felmenőid összes erőfeszítése, vagy tévedése.

Én vállalom, hogy nem csak asszisztálok a családállításban felállított képeknél. Nem bízok mindent kizárólag a mezőre (minden dolog erőtere), hogy az majd megoldja. De segítek kiválogatni minden számodra lényeges információt onnan, segítek neked a megoldási modell felállításában is. És segítek feloldani minden akadályt, ami már nem szolgálja a javad. 

A döntés és a cselekedés viszont továbbra is a te dolgod marad.

Légy részese egy olyan lélekgyógyászati formának, ahol egyszerre tisztelheted a múltad alázattal, és tekinthetsz a jövőbe bátran, emelt fővel!